Kovbojské fazole

Recept_pecene_fazole

 

Můžeme je podávat jako součást tex-mex menu, jsou vynikající i s rýží nebo pečivem. Děti baví jejich nasládlá chuť, dospělí je mohou přiostřit chilli papričkami.

  • 2 lžíce nakrájeného špeku* (lze vynechat)
  • 2 - 3 lžíce extra panenského olivového oleje*
  • 1 cibule*
  • 4 stroužky česneku*
  • sekané bylinky* dle chuti (tymián, oregáno, rozmarýn)
  • 2 rajčata*
  • 2 plechovky nebo 2 hrnky vařených fazolí*
  • 5 lžic javorového sirupu*
  • 4 lžičky jemné hořčice*
  • šťáva z ½ citrónu*
  • rajský protlak* 100 g
  • na dochucení mořská sůl, pepř*, eventuelně kousek másla*

* = bio

V hluboké pánvi osmahneme špek na troše oleje, přidáme cibuli, česnek a bylinky a osmažíme do sklovata. Přisypeme nakrájená rajčata, počkáme, až pustí šťávu, a přidáme zbytek ingrediencí. Podlijeme trochou vody a zvolna dusíme pod pokličkou asi 30 minut, dokud se vše nespojí a nezměkne. Ke konci sundáme pokličku a za občasného míchání necháme odpařit přebytečnou vodu. Osolíme, opepříme a můžeme zjemnit kouskem másla.

TIP: Bylinky nejsou nutné, pokud nám chuťově ke sladkým fazolím nesedí, zlepšují však jejich stravitelnost.

Zdroj: www.bionebio.cz

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.