Kokosové tyčinky s datlovým karamelem

Kokosové tyčinky s datlovým karamelem

 

Ingredience

200 gramů strouhaného kokosu

2 lžíce javorového sirupu

½ lžíce vanilkového extraktu

2 lžíce datlového karamelu (tip níže)

120 g hořké čokolády (70-85%)

1 lžička kokosového oleje

posyp dle chuti (oříšky, semínka, koření)

 

Postup přípravy receptu

1. Na začátek opražte kokos – vsypte jej na suchou středně rozehřátou pánev a cca 10 minut za občasného míchání pražte, dokud se nerozvoní a lehce nezhnědne. Poté vsypte na talíř a nechte vychladnout.

2. Vychladlý kokos vsypte do mísy robotu a zhruba půl minuty mixujte, dokud nemá jemnější konzistenci (déle nemixujte, mohli byste vyrobit kokosové máslo). Přidejte javorový sirup a vanilku. Ještě chvíli mixujte, aby se vše pořádně promíchalo.

3. Hotovou směs přendejte do formy (cca 11x21 cm), kterou jste si předem vyložili potravinovou fólií, pořádně upěchujte, aby držela pohromadě a nechte vychladnout.

4. Ztuhlou hmotu vyklopte z formy, sejměte fólii a velmi ostrým nožem nakrájejte na 8 tyčinek.

5. Datlový karamel dejte do cukrářského sáčku (nebo do sáčku, kterému ustřihnete roh) s hubičkou o průměru 0,5 cm. Na každou tyčinku vytlačte proužek pasty.

6. Ve vodní lázni rozehřeje čokoládu a kokosový olej (pozor, ať se voda nevaří – čokoláda by se srazila). V rozpuštěné čokoládě trošku vykoupejte spodek každé tyčinky a odložte na mřížku nebo pečící papír. Nechte zatuhnout. Poté přelijte i vršek, a to tak, abyste pokryli celou plochu (klidně si pomozte nožem, štětcem nebo špachtlí – povrch nemusí být dokonalý, posypem skryjete případné vady). Nechte vychladnout, čokoláda ztuhne. Je lepší nechladit v lednici, pak se mohou vytvořit nepěkné mapy, pokud však tyčinky sypete, tak to až tak nevadí.

Tipy – tento recept stojí a padá na použitých surovinách a pečlivosti, zde proto máte několik tipů, aby se tyčinky vždy povedly.

 KOKOS: použijte jiný, než ten nejlevnější ze supermarketu. Kupujte ideálně v bio kvalitě nebo takový, který je hrubší - v tom totiž zůstane více oleje. Čím jemněji je strouhaný, tím sušší je, tyčinky pak drží hůř pohromadě. 

POJIVO: vždy volte javorový sirup. Oproti jiným sladidlům je tekutější a dodá hmotě více vlhkosti. Může vás lákat použít med nebo jiný sirup, konzistence pak může dělat neplechu a tyčinky mohou držet hůř pohromadě.

DATLOVÝ KARAMEL: v tomto případě je lepší využít datlovou pastu (konzistenci upravte vodou, tak, aby se dala snadno vytlačit se sáčku, ale zároveň nebyla příliš měkká nebo tekutá).

CHLAZENÍ: důležité je tyčinky nepřechladit. Pokud chcete ušetřit čas a necháváte hmotu vychladit v mrazáku, nezapomeňte na ni! V případě, že se tak stane, nechte ji před krájením hodně povolit, jinak by se tyčinky při krájení lámaly. Vůbec nic se nestane, získá li hmota opět pokojovou teplotu - bude se vám krájet mnohem lépe, než "ledová kostka". Stejně postupujte, pokud se vám bude špatně krájet po vytažení z lednice.

KRÁJENÍ: použijte velmi ostrý nůž s dlouhou a slabou čepelí. Krájení tak bude mnohem snazší.

POLÉVÁNÍ: nejprve namočte spodek, nechte zatuhnout a poté polévejte vršek, čokoládu nechte stéci po bocích a uhlaďte přes nepokrytá místa. Můžete i namáčet, je to však o něco "špinavější" práce. Netrapte se tím, že polité tyčinky nemají krásně hladký povrch a prostě je posypte oříšky, strouhanou čokoládou nebo semínky - vzhled tím o něco povýšíte

autorka: Kamila www.tvorime-domov.cz