V tomto receptu vám ukážeme kuskus, jak ho neznáte. K hotovému kuskusu jsme přidali naši oblíbenou cizrnovou směs na falafel, čímž jsme získali úžasně tvárnou směs. Tu jsme ochutili jako karbanátky a alternativa klasiky byla na světě. Doporučujeme!
Ingredience
8 ks kapustových listů
100 g celozrnného kuskusu
1 ks cibule
1 lžíce oleje
4 ks stroužků česneku
2 lžíce majoránky
2 lžíce slunečnicových semínek
sůl
100 g směsi na falafel
400 ml rajčatového pyré - na omáčku
1 kostka zeleninového biobujonu - na omáčku
2 lžíce oleje - na omáčku
1 ks cibule - na omáčku
2 ks stroužky česneku - na omáčku
4 ks nového koření - na omáčku
sůl- na omáčku
pepř - na omáčku
1 lžíce datlového sirupu - na omáčku
Jak na to?
-
Připravte si omáčku – v hrnci osmahněte na olivovém oleji pokrájený česnek a cibulku dozlatova, osolte a opepřete. Zalijte rajčatovým pyré a vodou, přidejte kostku biobujonu a nové koření. Oslaďte datlovým sirupem nebo cukrem a povařte asi 30 minut.
-
Kapustové listy omyjte a mají-li tvrdou střední část, vyřízněte ji. Povařte 4 minuty v osolené vodě, zchlaďte ve studené vodě a nechte okapat.
-
Připravte si kuskus – osmahněte pokrájenou cibuli dozlatova. V širší nádobě zalijte kuskus dvojnásobným množstvím vroucí vody a nechte pod pokličkou 10 minut odstát, nakonec prokypřete vidličkou. Přidejte osmaženou cibulku, rozmačkaný česnek, majoránku, slunečnicová semínka a dosolte dle chuti. V misce si smíchejte směs na falafel s vodou, nechte odstát a přidejte ke kuskusu. Dobře promíchejte rukama a vytvarujte 8 šišek.
-
Listy kapusty rozložte a do každého zabalte připravenou šišku, zamotejte a sepněte párátkem.
-
Závitky dejte do zapékací misky, podlejte asi dvěma centimetry vody, přikryjte alobalem a pečte 30 minut na 200 °C. 10 minut před koncem odkryjte, povrch závitků potřete olejem a pečte lehce dozlatova.
-
Podávejte s rajčatovou omáčkou.