JAHODOVÁ GALETKA

JAHODOVÁ

 

4 - 6 porcí
3 / 5 náročnost
55 min
 

INGREDIENCE:

TĚSTO:

NÁPLŇ:

  • 400 g čerstvých jahod
  • 70 g třtinového cukru
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu

NA POSYPÁNÍ:

  • 2 lžičky třtinového cukru

NA POTŘENÍ:

  • 1 žloutek
  • 2 lžíce smetany ke šlehání

NA OZDOBU:

  • čerstvá máta
  • mandlové lupínky

TIPY A TRIKY:

Galetka je skvělý dezert, ve kterém můžeme zužitkovat sezónní ovoce. Hodí se do ní nejen jahody, ale i rebarbora, maliny, ostružiny nebo třešně.

POSTUP:

V míse si promícháme špaldovou mouku a moučkový cukr se špetkou soli. Poté přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo a špičkami prstů zpracujeme v drobenku. Snažíme se pracovat co nejrychleji, aby se těsto nezahřálo. Přidáme vodu a opatrně těsto zpracujeme. Opět co nejrychleji. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme minimálně hodinu zchladnout v lednici.
Mezitím si připravíme náplň. Jahody nakrájíme na menší kousky, přidáme cukr, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. Vše dobře promícháme a necháme 10 minut odležet. Ovocnou směs krátce svaříme, aby nám zhoustla.
Když máme těsto dostatečně vychlazené, rozdělíme si ho na 2 díly.  Každý díl si rozválíme na tenké kolečko o průměru cca 25 cm. Náplň poklademe zhruba 3 cm od okrajů. Okraje postupně přehýbáme, aby náplň nevytekla.
Okraje galetky potřeme rozšlehaným vejcem smíchaným se smetanou a posypeme lžičkou třtinového cukru. Moc hezky vypadá, když posypeme i okraje galetky, protože cukr krásně zkaramelizuje i na těstě.
Galetky pečeme na 180 stupňů 30 – 35 minut.
Upečené galetky servírujeme posypané mandlovými lupínky a mátou.