Houbovo-fazolové rizoto



Jelikož je nyní období, kdy v lese roste spousty krásných a chutných hub, mám tu pro vás jeden jednoduchý receptík na vyvážený a zdravý pokrm, kde tyto houby můžeme použít. Jedná se o rizoto z fazolí, hub a hnědé natural rýže s pár dalšími ingrediencemi a kořením. Video k receptu dole na stránce.

rizoto_houbo

Ingredience na 2 porce:

  • 150g hnědé natural rýže
  • 150g fazolí (jakákoliv např. pinto, adzuki, černé oko či mix těchto druhů)
  • 2 cibule
  • 2-4 stroužky česneku + (můžeme přidat i 2-3 chilli kdo má rád ostřejší)
  • domácí zeleninový vývar (nebo můžeme podlévat jako já vodou s trochou tamari a rýžovým misem, či můžeme použít bio bujon)
  • hrst hub dle vlastního výběru 
  • 2 lžičky kvalitního tuku na smažení (ghí, kokosový.)
  • koření: hořčičné semínko, kmín drcený či celý, černý pepř, tymián, himalájskou sůl (či jinou)
  • na posypání volitelně - lahůdkové droždí
  • špenát a petrželka či další jiné čerstvé bylinky (volitelně)

Postup

Na 2 porce si předem namočíme a pak uvaříme 150g fazolí, nebo si můžeme koupit v plechovce již připravené (gramáž je pak jiná, vařené jsou těžší než neuvařené). Začneme tím, že si na pánvi rozpálíme 2 lžičky tuku, na který nasypeme trochu hořčičných semínek. Mezitím si pokrájíme najemno 2 cibule.

 Až hořčičné semínko začne prskat a lítat přidáme cibulku a smažíme dozlatova. Když je cibulka dozlatova přidáme 2-4 propasírované stroužky česneku, můžeme i nakrájené 2 chilli papričky a zamícháme. Dále přidáme připravené nakrájené a očištěné houby, které máme k dispozici. Smažíme ještě 2-3 minuty a pak přidáme koření. Kmín, tymián, černý pepř a himalájskou sůl - podle chuti každého. Následně přidáme propláchnutou hnědou natural rýži cca 150g a smažíme ještě bez vývaru další 1-2 minutku. Pak podlijeme připraveným vývarem, zatím třeba jen 1/2, přikryjeme a necháme vařit.

Takto necháme vařit na mírný plamen cca 30-40 minut dokud nebude rýže měkká, mezitím kontrolujeme a pokud již nebude v pánvi dostatek vody přilejeme další vývar či převařenou vodu z konvice. Ke konci můžeme přidat třeba hrst čerstvého špenátu či nějaké bylinky jako je petrželka a zamícháme do pokrmu na poslední minutku vaření. Taktéž můžeme trochu dohustit např. kukuřičným bezlepkovým škrobem. Ochutnáme a v případě potřeby dosolíme.

Můžeme podávat a na talíři je nejlepší dochutit a posypat ještě lahůdkovým droždím, který se v teplém pokrmu rozpustí a vytvoří "sýrovou tahavou" konzistenci.

Dobrou chuť

 

Zdroj: http://www.dvabezci.cz/cs/recepty/houbovo-fazolove-rizoto.html