Ingredience:
cca 200 g špaldové hladké mouky
100 g bílého jogurtu (např. Hollandia)
100 g másla
2 vejce
1 větší bílá cibule
300 g hlívy ústřičné
2-3 lžíce bio řepkového oleje
cca 6 plátků kvalitní kuřecí šunky
Himalájská sůl
Provensálské koření
Semínka na posypání (např. chia, sezam, len)
Postup:
100 g mouky smícháme s jogurtem, máslem a jedním vejcem a začneme tvořit těsto. Postupně přisypáváme mouku, dokud nedosáhneme vláčného těsta vhodného na vyválení. Vypracované těsto necháme odpočívat.
Mezitím si oloupeme a nakrájíme cibuli nadrobno a orestujeme ji na pánvi s řepkovým olejem. Přidáme k ní nakrájenou hlívu a ještě krátce orestujeme (cca 3 minuty). Dochutíme solí a provensálským kořením.
Na pomoučněném válu si vyválíme z těsta slabý plát, který poklademe plátky šunky. Navrch rozprostřeme orestovanou směs hlívy a cibule. Těsto zabalíme jako klasický závin a přeneseme na plech s pečícím papírem. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme vybranými semínky. Na závěr lze ještě závin lehce posolit.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 40 minut dozlatova (dle zkušeností s vlastní troubou).
Recept zaslala naše šikovná zákaznice :