Hlívový závin

hliva1

 

Ingredience:

cca 200 g špaldové hladké mouky

100 g bílého jogurtu (např. Hollandia)

100 g másla

2 vejce

1 větší bílá cibule

300 g hlívy ústřičné

2-3 lžíce bio řepkového oleje

cca 6 plátků kvalitní kuřecí šunky

Himalájská sůl

Provensálské koření

Semínka na posypání (např. chia, sezam, len)

 

Postup:

100 g mouky smícháme s jogurtem, máslem a jedním vejcem a začneme tvořit těsto. Postupně přisypáváme mouku, dokud nedosáhneme vláčného těsta vhodného na vyválení. Vypracované těsto necháme odpočívat.

Mezitím si oloupeme a nakrájíme cibuli nadrobno a orestujeme ji na pánvi s řepkovým olejem. Přidáme k ní nakrájenou hlívu a ještě krátce orestujeme (cca 3 minuty). Dochutíme solí a provensálským kořením.

Na pomoučněném válu si vyválíme z těsta slabý plát, který poklademe plátky šunky. Navrch rozprostřeme orestovanou směs hlívy a cibule. Těsto zabalíme jako klasický závin a přeneseme na plech s pečícím papírem. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme vybranými semínky. Na závěr lze ještě závin lehce posolit.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 40 minut dozlatova (dle zkušeností s vlastní troubou).

Recept zaslala naše šikovná zákaznice : 

Michaela Knězů Knížová