FALAFEL

Recept_falafel

 

 

  • 500 g suché cizrny*
  • 1 cibule*
  • 4 stroužky česneku*
  • 2 lžičky římského kmínu*
  • 1 lžička mletého koriandru*
  • 2 lžíce celozrnné hladké mouky*
  • 4 lžíce nasekané petrželové natě*
  • mořská sůl
  • mleté chilli papričky* a pepř* dle chuti

Cizrnu propláchneme ve vodě a necháme ji 12 hodin nabobtnat v dostatečném množství vody. Poté vodu slijeme a cizrnu opět propláchneme. Nebudeme ji vařit, a tak ji rovnou přesypeme do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi. Vše rozmixujeme na hrubší hmotu s kousky, která sice drží pohromadě, ale netvoří jemnou hladkou kaši. Necháme 1 – 2 hodiny odstát, a poté tvoříme kuličky, které smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s pita chlebem, můžeme přidat hummus nebo tahinovou omáčku, listy salátu, jogurtovou zálivku… Vynikající je falafel pokapaný citrónovou šťávou. A pokud máme konzervativní strávníky, servírujeme falafel s bramborovou kaší či vařenými bramborami.       

TIP: Tahinovou omáčku připravíme snadno rozmixováním bílého tahini s vodou v poměru cca 1:1 (dle požadované konzistence) a dochucením citrónovou šťávou, česnekem a solí.  

* = bio

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.