Dýňová omáčka na římském kmínu s kulatozrnnou rýží

Dynova

 

Počet porcí 4, doba přípravy 90 minut.

200 g kulatozrnné rýže BIOHARMONIE (můžete použít i rýži dlouhozrnnou natural),

½ střední dýně hokkaido, cca 500 g,

1 cibule (cca 50 g),

2 mrkve (cca 200 g),

60 g suché cizrny BIOHARMONIE,

1 lžička ghí (přepuštěné máslo),

1 lžíce sójové omáčky Tamari,

1 lžička římského kmínu,

2 bobkové listy,

špetka mletého koriandru,

½ lžičky nerafinované soli

Kulatozrnnou rýži propláchneme. V tlakovém hrnci přivedeme k varu dvojnásobné množství vody se špetkou mořské soli, vložíme rýži a vaříme 45 minut (pokud použijeme dlouhozrnnou rýži natural, vaříme v hrnci 40 až 50 minut).

Dýni omyjeme, zbavíme jader, neloupeme a pokrájíme na 1 – 2 cm kostičky. Zpěníme na ghí cibulku, v polovině smažení přidáme římský kmín a na závěr mletý koriandr, 3 sekundy smažíme. Přidáme nastrouhanou mrkev, dýni, bobkový list, podlijeme vodou, mírně osolíme a dusíme dokud se dýně nerozvaří (vytvoří hustou omáčku, kterou není potřeba zahušťovat).

Na závěr dosolíme, přidáme uvařenou cizrnu a chvíli povaříme. Rýži servírujeme kopečkovou lžící na zmrzlinu nebo naběračkou, podáváme s omáčkou, sypeme čerstvou pažitkou nebo petrželkou.

Recept z knihy Víme, co jíme - vědomé vaření, Lenka Žák, foto Václav Pacner

Vydalo nakladatelství Eminent, www.eminent.cz

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.