Domácí škvarkový chléb

škvarkový chléb_2

 

Ingredience:

500 g špaldové mouky (lze míchat bílou a celozrnnou)

cca 350 ml vlažné vody

1 balíček sušeného droždí

½ balíčku sušeného kvásku

1 lžička celého kmínu

1 lžička drceného kmínu

2 hrsti škvarků

2 lžíce octa

1 lžička cukru

2 lžičky mořské soli

 

Postup:

Všechny suché suroviny vložíme do mísy a důkladně promícháme. Přidáme ocet a postupně přiléváme vlažnou vodu. Její množství volíme tak, aby vzniklo těsto požadované konzistence, se kterým se dobře pracuje.

Hotové těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme přibližně 1 hodinu kynout. Poté těsto opět důkladně propracujeme. Vložíme těsto do formy nebo vytvarujeme bochník a necháme ještě cca 15 minut odpočinout.

Chleba pečeme cca 50 minut v předehřáté troubě na 190 °C. Hotový chleba necháme po vyjmutí z trouby volně vychladnout na kovové mřížce.

Recept zaslala naše šikovná zákaznice : 

Michaela Knězů Knížová