Domácí rohlíky

domácí rohlíky

 

Ingredience:

500 g hladké mouky (může být bílá pšeničná, špaldová, celozrnná…)

25 g čerstvého droždí

150 ml vlažného mléka

150 ml vlažné vody

½ lžičky cukru (může být bílý nebo třtinový)

2 čajové lžičky mořské soli

60 g oleje nebo jiného tuku (např. sádlo)

 

Postup:

Z rozdrobeného droždí, cukru a vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Promícháme mouku se solí a přidáme kvásek, olej/tuk a přiléváme vlažnou vodu.

Vypracujeme vláčné hladké těsto a necháme 45 minut kynout. Znovu těsto propracujeme a uděláme z něj požadované tvary – rohlíky, bochánky, bagetky… Odložíme je na plech a potřeme je vodou s trochou soli. Podle libosti můžeme rohlíky posypat kmínem, mákem nebo třeba sezamovými semínky. Takto připravené pečivo necháme ještě cca 20 minut kynout a poté ho vložíme na 10 minut do trouby rozpálené na 190 °C. Poté opět potřeme slanou vodou a dopečeme dalších cca 10 minut (záleží na velikosti tvarů). Dozlatova upečené rohlíky necháme vychladnout na kovové mřížce.

Recept zaslala naše šikovná zákaznice : 

Michaela Knězů Knížová