DOMÁCÍ KVÁSKOVÝ CHLÉB

DOMÁCÍ KVÁSKOVÝ

 

6 - 8 porcí
3 / 5 náročnost
65 min
 

PŘÍPRAVA KVÁSKU:

NA CHLÉB:

TIPY A TRIKY:

Domácí kváskový chléb Vám doma vydrží klidně i 5 dní. Zkuste ho namazat čerstvým krémovým sýrem, posypat kvalitní solí a pokrájenou pažitkou a máte skvělou večeři.

 

POSTUP:

Kvásek dobře promícháme s moukou a vodou. Zakryjeme ho a necháme při pokojové teplotě 12 hodin.
Poté si odebereme 2 lžičky vykynutého kvásku do skleničky, zakryjeme papírovým ubrouskem a uložíme do lednice na další pečení.
Do robota si dáme všechny ingredience na chléb a vykynutý kvásek s nimi důkladně hněteme.
Těsto přendáme na pomoučený vál a několikrát ho přeložíme. Poté vytvoříme bochník, který
necháme kynout cca 4 hodiny na dobře pomoučené ošatce nebo formě.
Chléb na povrchu nakrojíme (zhruba 3x podélně). Rozpálíme si troubu na 250 stupňů,
dospodu dáme misku s vodou, chléb vyklopíme na plech na pečicí papír a pečeme 15 minut,
poté stáhneme troubu na 190 stupňů a dopečeme ještě 20 minut.