Divoký losos s dýňovými špízy

dýňové špízy2

 

Ingredience:

(množství podle počtu strávníků a podle chuti)

Divoký losos z volného lovu

Dýně Hokaido

Žlutá a červená paprika

Cibule

Cherry rajčátka

Oregano (nejlépe čerstvé, lze i sušené)

Himalájská sůl

Avokádový olej (popř. jiný kvalitní olej na tepelnou úpravu)

Rukola

Bílý tučnější jogurt (alespoň 3,5 % tuku)

Majonéza

Mletý černý pepř

Čerstvá petržel

 

Postup:

Dýni omyjte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostičky. Dýně Hokaido se nemusí loupat, takže ji nechte i se slupkou. Papriky také zbavte jadérek a nakrájejte na kousky. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka. Cherry rajčátka stačí omýt, ponechte je v celku. Připravenou zeleninu napichujte střídavě na špejle.

Takto připravené špízy dejte do pekáče, osolte Himalájskou solí a posypejte oreganem. Nakonec je pokapejte olejem. Dejte nepřiklopené do trouby a pečte při 190 °C 30 až 40 minut.

Lososa zbavte šupin a kůži ponechejte. Porce lososa omyjte a osušte papírovou utěrkou. Opékejte na malém množství oleje. Sůl použijte až na opečené maso, ale není nutná. Ryba si bez ní uchová svou jemnou a přirozenou chuť.

Jogurtový dip namíchejte z bílého jogurtu a majonézy v poměru 5:1. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nasekanou petržel a oregano, sůl a pepř podle chuti.

Opečeného lososa podávejte s dýňovými špízy, rukolou a jogurtovým dipem.

 

Recept zaslala naše šikovná zákaznice : 

Michaela Knězů Knížová