Dip z pečených lilků (Baba Ganoush)

Tento recept není přímo na originální orientální recept Baba Ganoush, je to jeho modifikace a je upravený trochu více pro naše chuťové buňky. Nicméně originální dip je velmi podobný.

Já mám dip nejraději z poměru a druhů surovin, které jsem uvedl v tomto receptu. Někdo nepřidává římský kmín či chilli, někdo volí při podávání jiné čerstvé bylinky (já koriandr), někdo mixuje dip na krémovou hmotu a někdo ho pouze naseká nožem.

Také lilek se dá připravit na mnoho způsobů, ale postup níže mi vyhovuje nejvíce, je nejpraktičtější, nejefektivnější a nemám důvod, připravovat ho jinak. 

Dip můžete servírovat s čímkoliv Vás napadne. Výborný je samozřejmě s indickým chlebem Naan, různými placky, zdravým domácím chlebem apod. Můžete ho zkusit i do těstovin, jako přílohu k tempehu, tofu, rybám, prostě cokoli Vás napadne Smile

Ingredience:

  • 2 lilky
  • 2 stroužky česneku (propasírované)
  • 2 lžíce tahini pasty
  • 1,5 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • šťáva z jednoho menšího citronu či limetky
  • himalájská sůl dle chuti
  • chilli dle toho jak máte rádi pálivé
  • čerstvé bylinky na servírování (ideálně koriandr)

Postup

Nečeká Vás nic složitého. Předehřejeme si troubu na 250°. Lilky si omyjeme a jak vidíte na obrázku výše, ze všech stran lilků uděláme malé dírky - například vidličkou. Na pečícím papíru dáme péct do trouby cca na 30-40 minut. Hotové by měli být, až bude jejich povrch hodně nakrabacený a dužina výrazně změkne.

Poté lilky nechte vychladnout. Až nebudou horké tak je podélně rozřízněte, abyste z každého lilku měli dvě poloviny. Pomocí lžíce vydlabejte všechnu dužninu na prkýnko, kde dužninu nožem rozsekáte najemno. Vydlabanou dužinu ihned pokapejte šťávou z citronu, aby při uchování nehnědla. Zbytky z lilku vyhoďte.

K vydlabané dužnině přidejte všechny zbylé ingredience, okořeňte a dosolte dle vaší chuti. Dále můžete vše rozmixovat na hladký krém, nebo pouze promíchat a podávat lilek pouze nasekaný nadrobno. 

Při servírování můžete pokapat ještě olejem a přidat čerstvé bylinky. Dá se použít na velmi mnoho pokrmů a pokaždé vymýšlet k čemu novému dip připravíme!

Budu rád, když mi napíšete do komentářů ohlasy, jak se Vám dip podařil a chutnal Smile

Tom

Zdroj: http://www.dvabezci.cz/cs/recepty/dip-z-pecenych-lilku-baba-ganoush.html

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.