Čočkový salát

Čočkový salát 

Ingredience

100g černá čočka (beluga)

1ks batata (sladká brambora)

¼ hlávky kapusty

1 cibule

Olivový olej

1PL slunečnicových semínek

Zálivka:

1PL tamari omáčky

2PL balzamikového octu

2PL olivového oleje

Špetka uzené papriky

 

 

Postup přípravy receptu

Čočku přes noc namočíme, propláchneme a uvaříme (vodu nesolíme).

V osolené vodě vaříme batatu. (čočku i batat hlídáme, ať se nerozvaří).

Na pánvi nejprve na sucho opražíme slunečnicová semínka, odložíme bokem, orestujeme na olivovém oleji cibuli a zlehka do zavadnutí kapustu.

Čočku, na kostičky nakrájenou batatu a osmaženou cibulku s kapustou dáme do mísy, zalejeme zálivkou a promícháme.

Na závěr zasypeme opraženými semínky a zelenou cibulkou či petrželkou.

Tip: hlávka kapusty lze nahradit malými kapustičkami.

Po namočení je čočka připravena během 2 minut, pozor, ať se nerozvaří. Je výborným zdrojem bílkovin (24g/100g) vitaminu B, hořčíků a železa.

Ing. Barbora Harvišová, odborný poradce a výživový specialista Serafin