Čočková protizánětlivá polévka

A když už jsem přidal jeden receptík na polévku, kterou si občas dělám, přidám rovnou i druhý na jinou variantu polévky.

Tuto polévku ocením zejména v chladných zimních dnech, ale rád si jí dám i v létě když není zrovna "pařák". Jak jste si asi všimli, hodně pokrmů, které vařím, jsou z čočky, dost často jsou to takové kaše či polévky, ale zatím jsem přidával pouze recepty, které jím jako hlavní jídlo.

Tuto docela podobnou verzi si dělám, ale jen jako polévku a jím menší porci před hlavním chodem. Jelikož obsahuje zase klasicky chilli, česnek a kurkumu můžeme o ní říci, že je velmi dobrá na imunitu a je protizánětlivá díky složkám v těchto potravinách.

Ingredience na 4-5 porcí (nebo 2 hl.jídla):

  • koření: 1 lžička kmínu (může být římský), 1/2 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky chilli (spíš podle každého jak zvládne ostré, můžete dát i čerstvou chilli)
  • 2 lžičky kvalitního oleje či tuku na smažení 
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 červená cibule - nakrájet najemno
  • 1 mrkev - nakrájet na malé kostičky
  • 1 stonek celeru - oloupat a nakrájet na kostičky
  • 1 zelená paprika menší - nakrájet na kostičky
  • 1 větší rajče - nakrájené najemno
  • 150g červené čočky, namočené předem
  • cca 0,5 - 0,7 litru zeleninového vývaru nebo nahrazuji převařenou vodou, do které přidám trochu Tamari omáčky a rýžového misa
  • trochu himalájské soli a pepře, podle chuti
  • Při podávání je ideál posypat nakrájenými čerstvými bylinkami - hodí se např. koriandr, můžeme přidat i nakrájený zázvor

Postup

Jednoduché jako facka, jako vždy.

V hrnci nebo větší pánvi rozehřejeme olej či tuk, přidáme všechno koření a necháme na oleji zpěnit. Přidáme veškerou zeleninu kromě rajčete, tzn. papriku, celer, mrkev a cibuli. Restujeme tak 5 minut na střední plamen, pak přidáme rajče a propláchnutou namočenou čočku, zalejeme vývarem a necháme vařit cca 15-20 minut.

Na konec dochutíme solí a pepřem a polévku rozmixujem. Doba vaření a množství potřebného vývaru bude záležet na tom jakou zvolíte čočku. Pokud budete mít čočku neloupanou, bude potřeba vařit i 30 minut a vývaru bude potřeba více, když zvolíte půlenou či loupanou tak postačí těch 15 minut a nebude potřeba ani tolik vývaru. Takže raději ze začátku přilejte méně vývaru a později můžete přilít. Než začnete mixovat měla by být většina vývaru vypařená, aby vznikla krémová konzistence polévky, ale trochu vývaru může zůstat, i tak krémová konzistence vznikne, to množství si musíte vychytat :)

Zdroj: http://www.dvabezci.cz/cs/recepty/cockova-protizanetliva-polevka.html