Čirokovník se švestkami

Čirokovník se švestkami

 

  • Typ receptu:Bezlepkové, Vegetariánské
  •  
  • Náročnost:Snadný
  •  
  • Čas přípravy:80 min.
  •  
  • Množství:4 porce

Ingredience

  • 150 g Čirok loupaný
  • 100 g Mák modrý
  • 2 lžíce Olej slunečnicový na pečení a smažení
  • 100 g Rozinky
  • 1 ks Pohanková mouka
  • 5 lžic Javorový sirup
  • 1 hrst Mandle hnědé celé
  • 600 ml Rýžový nápoj přírodní
  • 1 špetka Sůl Biosal
  • 1 polovina lžičky Vanilkový prášek
  • 1 špetka Hřebíček mletý
  • 1 lžička Skořice mletá
  • 1 ks Máslo
  • 2 ks Vejce
  • 200 g Švestka

 

Čirok propláchněte pod proudem tekoucí vody a dejte do hrnce s mlékem a špetkou soli. Přiveďte k varu a na velmi mírném ohni vařte pod pokličkou 25 minut. Do teplé čirokové kaše vmíchejte mletý mák, olej, rozinky, vanilku a hřebíček. Nechte zchladnout.


Mezitím vymažte dortovou formu máslem a vysypte moukou (nebo vyložte papírem na pečení). Vychladlou kaši oslaďte sirupem a přidejte do ní žloutky. Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Troubu předehřejte na 180 °C.

Těsto nalijte do formy, ozdobte švestkami a loupanými mandlemi. Pečte cca 45 minut.