Červená "uzená" čočka se špenátem

Dnes jsem k obědu plánoval udělat klasicky lehký, výživný a zdravý pokrm z červené čočky. K tomuto pokrmu jsem si udělal hnědou natural rýži na kari. Rýži pouze klasicky uvařím a 5 minut před koncem přidám lžičku kari koření.

No a jelikož si dělám červenou čočku velmi často, opět jsem zkusil vykouzlit novou chuť. Musím říct, že na tento způsob si čočku určitě udělám vícekrát, moc mi to zachutnalo.

Budete potřebovat pár druhů koření, dnes již všechno běžně k dostání. Dále kokosové mléko, které si můžete udělat doma a nebo pokud jste líní, tak můžete strouhaný kokos přisypat přímo do pokrmu při vaření, chuť to udělá velmi podobnou. A zbytek ingrediencí, které vidíte po levé straně, nic "extra" speciálního.

Pokud máte červenou čočku neloupanou, tak si jí předem namočte a trochu povařte. Pokud máte půlenou či loupanou, stačí propláchnout či spařit a do měkka se dovaří následujícím postupem, který bude níže.

 

cocka_1

Ingredience na 2 menší porce:

  • 100g červené čočky 
  • 1 cibule (bílá)
  • 1 větší rajče (měkčí je lepší)
  • hrst čerstvého špenátu

  • 2 lžičky kvalitního oleje / tuku
  • 2 stroužky česneku
  • volitelně: chilli paprička
  • himalájská sůl
  • kousek zázvoru
  • 200-300ml kokosového mléka (můžete použít pouze strouhaný kokos, pokud jste liní vyrábět mléko)

  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička garam masala koření
  • 1 lžička uzené papriky 
  • 1 lžička červené papriky

Postup

Na pánvi rozpustíme 2 lžičky oleje / tuku, přidáme na jemno nakrájenou cibulku a osmažíme dozlatova. Po minutě smažení cibulky přidáme na jemno nakrájené 2 stroužky česneku.

Mezi tím si ve hmoždíři čerstvě nameleme římský kmín a koriandr, k tomu přidáme další koření - uzenou papriku a klasickou červenou papriku. Garam masala přidávám do pokrmu až 5 minut před koncem vaření, aby si zachovalo lepší chuť. 

Připravíme si kousek nakrájeného zázvoru na drobné kousky a pokud máte rádi pokrm trochu ostřejší tak kus chilli papričky. Rajče si také nakrájíme na malé kostičky. 

V momentě kdy je cibulka s česnekem osmažená dozlatova přidáme nakrájené rajče, zázvor, případně chilli a posypeme směsí koření, které jsme si ve hmoždíři či kdekoliv jinde připravili. Minutku ještě mícháme, smažíme a následně přidáme čočku a 200-300ml kokosového mléka. Pokud nemáte mléko a jste líní si ho vyrobit, můžete přilít vroucí vodu z konve a přisypat do pokrmu trochu strouhaného kokosu, rozvaří se a chuť to vytvoří velmi podobnou.

Takto vaříme na střední až mírný plamen cca 15 minut. Pět minut před koncem přidáme lžičku garam masala. Také nezapomeneme dochutit himalájskou nebo jinou solí. 

Úplně nakonec po stáhnutí plamene vmícháme do pokrmu čerstvý špenát, promícháme a necháme listy změknout. Můžeme podávat.

Dobrou chuť

Zdroj: http://www.dvabezci.cz/cs/recepty/cervena-uzena-cocka-se-spenatem.html