Černá čočka v exotické batátové omáčce

Tento pokrm se dá připravovat jako celé hlavní jídlo nebo jako polévka. Záleží na tom, jak velkou porci si uděláte a kolik přidáte do omáčky či polévky čočky. Množství ingrediencí, které jsou v levé části stránky budou stačit na 2 velké porce hlavního pokrmu. Jako polévka by to mohlo vystačit i na 4-5 porcí.

Tento pokrm má poměrně exotickou chuť, což já miluji. Pokrm je velmi zdravý, posílí imunitu, zázvor v něm působí protizánětlivě a většině určitě velmi zachutná.

Batáty jsou sladké brambory, které obsahují mnoho důlěžitých minerálů a jejich chuť? Pro mě téměř návyková.

 

 

Ingredience na cca 4 porce:

  • 400g batát
  • 300g mrkve
  • 1 kořenová petržel
  • 100-120g černé čočky (jako je beluga)
  • 3 šalotky (pokud nemáte můžete dát jarní cibulku, nebo obyčejnou cibuli)
  • kus čerstvého zázvoru
  • 400ml kokosového mléka (lenoši klasicky mohou nahradit strouhaným kokosem s vřelící vodou)
  • 1-2 lžičky ghí másla či jiného kvalitního tuku na smažení
  • 1 lžička kardamonu
  • 1/2 lžičky skořice
  • na dochucení: himalájská sůl + pepř
  • na servírování: čerstvý koriandr

    Pro "sladkou verzi" přidejte ještě:
  • 1 lžičku melasy
  • 1 lžíci melasového cukru
  • Pár kapek citronu

 

Postup

 

Černou čočku si namočíme alespoň pár hodin předem a poté ji uvaříme tak, aby byla na "skus". Nerozvařte ji úplně, aby nebyla popraskaná, ale vlastně jde víceméně jen o estetiku, takže se svět nezboří, pokud ji rozvaříte Laughing Čočku si po uvaření můžete propláchnout a zatím dát stranou.

Ghee máslo či jiný tuk si rozehřejte v kastrolku či v hlubší pánvi a přidejte na kostičky nakrájenou šalotku. Šalotku orestujte do měkka. K šalotce přidejte oškrábanou a na kostičky nakrájenou petržel a mrkev.  Restujte a mezi tím si oškrábejte batátu a taktéž jí nakrájejte na kostičky.

Po 2-3 minutkách restování přidejte nakrájenou batátu a koření - skořici, kardamon a najemno nakrájený zázvor. Sůl a pepř můžeme přidat až na závěr, kdy budeme ladit chuť. 

Zamíchejte a přidejte kokosové mléko, tak aby byla všechny zelenina ponořená. Nedávejte však kokosového mléka zbytečně moc, omáčka či polévka se nebude již zahušťovat, pouze se rozmixuje. Vše nechte pod pokličkou vařit na mírný plamen. Rád nechávám zeleninu vařit jen chvíli, aby si zachovala co nejvíce vitamínů, minerálů a chuti, takže opět jen tak na "skus". (5-10min)

Poté stačí vše rozmixovat na hladký krém, dochutíme solí a pepřem a na závěr přidáme uvařenou luštěninu, kterou ještě přihřejeme v rozmixované omáčce. Servírujeme ideálně s čerstvým koriandrem Smile

Pokud chcete zkusit ještě "sladkou" verzi, přidejte trochu melasového či třtinového cukru, pokud máte tak lžičku melasy a pár kapek citrónu. Udělá to trochu jinou, ale velmi dobrou a zajímavou chuť.

Zdroj: http://www.dvabezci.cz/cs/recepty/cerna-cocka-v-exoticke-batatove-omacce.html

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.