Celozrnný dýňový chlebíček

Celozrnný dýňový chlebíček

 

Celkový čas: 20 min příprava + 60 min pečení

Ingredience

DROBENKA

  • 30g rozpuštěného másla
  • 65g čirokové mouky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • ½ lžičky koření pumpkin spice (nebo skořice či perníkového koření)
  • špetka soli

 

TĚSTO

  • 350g čerstvé strouhané dýně (ideálně hokkaido nebo máslová)
  • 85g jablečného pyré
  • 70g kokosového cukru
  • 40g cukru muscovado
  • 2 velká vejce
  • ½ lžíce vanilkového extraktu
  • 160g mouky (mix čirokové a pohankové)
  • 80g celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky koření pumpkin spice (nebo skořice či perníkového koření)
  • 1 a ½ lžičky pečícího prášku bez fosfátů
  • ½ lžičky soli
  • hrst vlašských ořechů, nasekaných

 

Postup přípravy receptu

1. Nejprve připravte drobenku – máslo rozpusťte a přelijte jím mix suchých surovin. Prsty propracujte a odložte stranou.

2. Předehřejte troubu na 180°C. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem. Smíchejte jablečené pyré a olej. Můžete využít robota nebo pracujte ručně, těsto není náročné. K této směsi přidejte oba druhy cukru, vejce, vanilku a najemno nastrouhanou dýni. V další misce promíchejte zbylé suroviny a přidejte k tekutému základu. Do hotového těsta zapracujte ořechy.

3. Těsto přendejte do formy, posypte drobenkou a vložte do předehřáté trouby. Chlebíček se peče 55-60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá.

4. Hotový chlebíček nechte chvíli chladnout ve formě a poté jej přendejte na mřížku, aby se nezapařil.

autorka: Kamila : www.tvorime-domov.cz