Batáta v krustičce

batata_krusta1

 

Nevím proč, ale chuť batátů jsem si poslední dobou strašně oblíbil a poměrně často je zařazuji k obědu. Většinou nejméňe dvakrát týdně. Jdou upravit na strašně moc způsobů a vždycky to chutí skvěle. Více o prospěšnosti batát a jeden můj oblíbený recept z batát jsem psal a točil nedávno - "Batátové ratatouille".

Následující pokrm je připravit jednoduché jak facka, stačí mít ingredience. Obalenou batátu pak můžete péct v troubě, nebo jako já připravit na páře. Mám speciální "parní hrnec", ale je to vlastně kus krámu asi za 1000,- ,nicméně slouží skvěle. Na páře připravuju poslední dobou většinu pokrmů, pokud už je tepelně upravuji.Smile

 

 

Ingredience na 2 proce:

  • 1 velká batáta

  • sušená rajčata (10-15 ks klasických)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • 20-25g strouhaného kokosu
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička garam masala
  • šťáva z jedné limetky/citronu
  • 2 lžíce kvalitního oleje (olivový, sezamový apod.)
  • 1 chilli paprička (dle vlastní chuti)
  • ideálně trochu čerstvého koriandru
  • sůl dle chuti

Postup

Na dvě porce by měla stačit jedna velká batáta. Batátu pořádně omyjeme, případně odřízneme nějaké části, které by jste nechtěli jíst Laughing. Osušíme ji a rozřízneme ji cca na půl. 

V mixéru rozmixujeme všechny uvedené ingredience vlevo, dostaneme krémovou hmotu. Pokud bude hmota moc tuhá, můžete přidat trochu vody. Pokud potřebujete hmoty na obalování víc, můžete do mixu přidat ještě třeba 1 nakrájenou cibuli - udělá trochu jinou, ale taky moc skvělou chuť. Rozpůlené batáty položíme na alobal a celou horní část obalíme ve hmotě, celou batátu pak zabalíme do alobalu. 

Péct necháme 30-40 minut na 180° C, nebo děláme v pařáku cca stejnou dobu.

Vyndáme a podáváme s čerstvým salátem s fazolemi, či s jinou přílohou dle vlastní volby.

Zdroj: http://www.dvabezci.cz/cs/recepty/batata-v-krusticce.html

 

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.