Banánové Hot Cross Buns

02  

Ingredience:

Přezrálé banány - 2 kusy

Máslo- 50g

1x Vejce

Mouka - 525g (31/2 hrnku) + 50g

Cukr - 50g (1/3 hrnku) + 2 polévkové lžíce

Droždí sušené - 7g (1 sáček)

Skořice - 2 čajové lžíce

Špetka soli

Banánové chipsy - cca 100g

Sušené ovoce (goji, borůvky, černý rybíz, rozinky, třešně, višně atd.) - cca 2 hrnky

Voda

 

 

 

 

Postup:

  1. Rozpustíme droždí v 60 ml teplé vody a počkáme 5 minut, než se objeví bublinky. Přidáme 50 g cukru a promícháme. Vmícháme vidličkou rozmačkané banány a předem lehce prošlehané vajíčko.
  2. Prosátou mouku (525 g) smícháme se skořicí, přidáme špetku soli a spojíme se změklým máslem, buď ručně nebo v kuchyňském robotu. Přidáme banánové chipsy a sušené ovoce.
  3. Do suchých ingrediencí přidáme mokré a všechno dobře promícháme. Poprášíme si pracovní plochu moukou, vyklopíme těsto a propracujeme rukama, cca 10 minut (můžeme také použít kuchyňského robota).
  4. Těsto přemístíme do mísy na kynutí, kterou předem vytřeme olejem na pečení. Mísu zakryjeme potravinářskou folií a bavlněnou utěrkou. Necháme kynout na teplém místě cca 1 hodinu. Objem těsta by se měl zdvojnásobit.
  5. Těsto zase vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a krátce propracujeme rukama. Hotové těsto rozdělíme na 12 stejných dílů pro přesnost lze využít kuchyňskou váhu. Následně upravíme do tvaru buchet.
  6. Do vytřené dormy na pěčení vložíme buchty a zakryjeme utěrkou, opět necháme kynout cca 30 minut.
  7. Zbylých 50 g mouky smícháme s 1 polévkovou lžící cukru a 60 ml studené vody. Vzniklou pastu přemístíme do plastového sáčku nebo do dávkovače na omáčky. Po vykynutí buchty ozdobíme křížem z této pasty.Formu s těstem vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme cca 25 minut. Pokud začne povrch buchet rychle hnědnout, přikryjeme je alobalem. Propečení kontrolujeme špejlí. Pokud je suchá, můžeme buchty vytáhnout z trouby. Pokud ne, dopékáme dalších 5-10 minut.ně s máslem.
  8. Formu s těstem vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme cca 25 minut. Pokud začne povrch buchet rychle hnědnout, přikryjeme je alobalem. Propečení kontrolujeme špejlí. Pokud je suchá, můžeme buchty vytáhnout z trouby. Pokud ne, dopékáme dalších 5-10 minut.
  9. Mezitím připravíme glazuru. Rozpustíme 1 polévkovou lžíci cukru v jedné polévkové lžíci vroucí vody.Propečené buchty necháme vychladnout 5 minut ve formě na pečení, následně je přesuneme na mřížku a potřeme glazurou.
  10. Propečené buchty necháme vychladnout 5 minut ve formě na pečení, následně je přesuneme na mřížku a potřeme glazurou.

Hot Cross Buns servírujeme teplé, ideálně s máslem.