Balanční polévka

balanční polévka  

Ingredience

1 větší mrkev

2 větší petržel

½ bulvy celeru

Malý květák

½ šálku pohanky

2 lžíce miso pasty

3 stroužek česneku

1 ČL kmínu

¼ ČL oregana

½ ČL soli

1 svazek zelené petržele

1 lžíce másla (ghí)

 

Postup přípravy receptu

Jedna z mých oblíbených čistících polévek, s kterou je v kuchyni minimum práce a krásně na dlouhou dobu zasytí. Organismus prohřívá, díky pohance zůstává zásadotvorná.

Na Ghí si osmažíme nakrájenou zeleninu kromě česneku a 5 minut restujeme.

Přidáme kmín a oregano, když se koření rozvoní, zalejeme převařenou vodou.

Zlehka osolíme a dusíme. Až je zelenina na skus, přidáme pohanku, necháme projít varem a odstavíme.

Dochutíme miso pastou, rozdrceným česnekem a posypeme zelenou petrželí.

Již nevaříme, necháme zavřené asi 15 minut do změknutí pohanky, pak podáváme.

Tip: pokud nám polévka zbude, můžeme rozmixovat a máme na ráno připravenou zeleninovou kaši.

Ing. Barbora Harvišová, odborný poradce a výživový specialista Serafin