5+1 tip na přípravu cizrny

chickpeas

 

Objevte další bohatý zdroj bílkovin a vlákniny. Cizrna neboli římský hrách se v kulinářství využívá již od středověku. Původem je z Indie a Střední Asie, ale pěstuje se téměř po celém světě Evropu nevyjímaje. Mimo vlákninu a tolik potřebné rostlinné bílkoviny obsahuje cizrna také množství sacharidů, vápníku, železa a některé důležité vitamíny včetně kyseliny listové.

Cizrnu je možné připravit na mnoho způsobů. Uvařit si ji můžete doma nebo koupit již hotovou nakládanou cizrnu. Najdete ji v každém větším obchodě a zdravých výživách. Sušená cizrna se stejně jako většina luštěnin před samotným vařením namáčí. Ideální je nechat cizrnu namočenou přes noc a po té uvařit do měkka. Abychom předešli nadýmavým účinkům luštěnin, můžeme vařenou cizrnu zlehka promnout prsty a zbavit ji tak slupek, které pak sami vyplavou na hladinu.

Nelákají-li vás arabská ani indická jídla můžete i tak zařadit cizrnu do vašeho jídelníčku. Inspirujte se našimi typy na podávání a vymyslete a vyzkoušejte vlastní recepty a kombinace, v nichž lže cizrnu využít.

Jako teplá příloha i základ studených salátů

Vařenou i nakládanou cizrnu lze podávat jako přílohu k omáčkám i hlavním jídlům. Stačí ji jen dokořenit podle chuti a podávat. Výborná je se smetanovými omáčkami i se zeleninovými dipy. Studené kuličky cizrny jsou také lahodným základem svěžích zeleninových i ovocných salátů. Stačí přidat různé druhy ovoce nebo zeleniny,semínka či ořechy a zalít oblíbenou zálivkou.

Do polévek drcená, mletá i v celku

Není nad lahodný cizrnový krém. Připravit ho můžete stejně snadno jak krém hráškový. K dochucení pak můžete použít sezamovou pastu, kmín nebo lahůdkové droždí. Do polévek můžete, ale přisypat i celé kuličky. Zajímavě oživí třeba klasickou bramboračku. Nechcete-li po talíři „honit“ nezbedné hrášky cizrny, lehce ji podrťte obyčejným válečkem na těsto nebo zlehka nasekejte v sekáčku na zeleninu, případně použijte tyčový mixér.

Vyrobte si domácí hummus nebo pomazánky

Hummus je cizrnová pasta původem z arabských zemí. Hotový hummus je k dostání v celé řadě supermarketů jako příloha i jako pomazánka. Ten domácí vám, ale zachutná mnohem více. K jeho výrobě stačí na pastu rozmixovaná cizrna, česnek, olivový olej, citronová šťáva, sezamová pasta (tahini pasta) a špetka soli. Základní recept můžete doplnit o nasekané olivy, oříšky, karamelizovanou cibulku nebo oblíbenou směs koření.
Rozmixovanou cizrnu můžete použít i jako základ vlastních pomazánek. Skvěle chutnají i sladké pomazánky a dipy.

Typ: Přidejte do cizrnové pasty med nebo sladký sirup (agáve, javorový…), špetku perníkového koření a kapku mléčné nebo rostlinné smetany a vyrobte si výborný snídaňový dezert nebo kuličky.

Cizrnová mouka a voda

Mouka z cizrny se používá nejen na pečení dezertů a cukroví, ale také do základu slaných placek a karbanátků. Oblíbenou cizrnovou pochoutkou, kterou si můžete dát i v leckterém stánku s kebabem je falafel původem z Egypta. Inspirujte se jeho snadnou přípravou a vyměňte od teď při přípravě karbanátků klasickou mouku za cizrnovou. Cizrnové karbanátky jsou výborné s jogurtovým dipem, sojanézou i jako hlavní náplň zeleninových salátů nebo ke klasickému vařenému bramboru.

Nejspíš jste netušili, že využít se dá i voda z cizrny. A to ať už ta, která vám zbyla po vaření nebo lépe ta z nálevu z plechovky/sklenice, ve které jste naloženou cizrnu zakoupili. S trochou trpělivost z cizrnového nálevu vyšleháte pevný sníh podobně jako z bílků. Nenechte se odradit dlouhou dobou šlehání (může trvat i víc než 10 minut), výsledek stojí za to. S hotovým sněhem lze pracovat obdobně jako se sněhem z bílků. Přidejte cukr a čokoládu a upečte si třeba lahodné cizrnové pusinky. Pevnost sněhu si lze pojistit špetkou xantanové gumy nebo jiného fixátoru.

Nahraďte mleté maso a odlehčete tak svůj jídelníček

Nahradit mleté maso drcenou cizrnou není jen typem pro vegany a vegetariány. Přidat ji můžete do základu omáček i zapečených těstovin nebo brambor. Zkuste si připravit boloňskou omáčku, musaku nebo lasagne bez použití mletého masa. Uvidíte, že vám budou chutnat i tak.
Drcená cizrna nebo cizrnová pasta se hodí i pro přípravu náplní do slaných koláčů.

A nakonec typ na výborný slaný „snack“ k vínu nebo pivu

Vyperte a osušte do měkka vařené kuličky cizrny (použít lze i nakládanou cizrnu) a promíchejte je s připravenou kořenící směsí. Můžete použít samotnou sůl nebo přidat bylinky či sušenou papriku nebo chilli. Zakápněte kapkou olivového oleje a kuličky zprudka opražte na rozpálené pánvi. Opražená cizrna chutná po oříšcích a vařených vaječných žloutcích. Nejlepší je ještě teplá, tak ji nenechte vystydnout.

Autor: e-shop Puritas©