(Ne)mléčná rýže se švestkami

(Ne)mléčná rýže se švestkami

 

Ingredience

¾ hrnku sushi nebo mléčné rýže

1 a ½ hrnku vody

špetka soli

2 hrnky rostlinného mléka

1 + 1 lžíce javorového sirupu nebo medu

špetka mleté vanilky

500 g švestek

½ lžičky mleté skořice

ovoce a oříšky na dozdobení

 

Postup přípravy receptu

Mléčnou rýži připravíte následovně – nepropláchnutou rýži v rendlíku zalijte studenou vodou (1 a 1/2 hrnku) a se špetkou soli přiveďte k varu.

Vařte zhruba 10-15 minut za občasného míchání, dokud se nevyvaří všechna voda.

 Poté přilijte 2 hrnky rostlinného mléka, přidejte vanilku, lžíci javorového sirupu/medu a vařte dalších 15-20 minut, dokud nedosáhnete krémové konzistence.

Mezitím si připravte švestky – vypeckované švestky v rendlíku smíchejte se lžící vody, zbylým javorovým sirupem/medem a skořicí. Svařte tak, aby pustily šťávu a byly měkké, ne však úplně rozvařené (cca 5 minut).

Do skleniček nebo mističek dejte vrstvu švestek a rýže (nebo naopak), ozdobte nakrájeným ovocem, oříšky a ještě teplé podávejte. 

Recept: Kamila www.tvorime-domov.cz