Pršut

Nejprodávanější

PravaKlobasa 10 2020 6
163 Kč –15 %
Uherský bok sušený cca 250g
Externí sklad expedice do 3-5 dnů
Kód: SIKO-436
Původně: 163 Kč  (–15 %)
139 Kč / ks
(121 Kč bez DPH)
Detail
upice veprovy prsut
221 Kč –14 %
Pršut - sušená vepřová pečeně cca 250g
Ihned k expedici (1)
Kód: SIKO-435
Původně: 221 Kč  (–14 %)
189 Kč / ks
(164 Kč bez DPH)
Detail
PravaKlobasa 10 2020 8
260 Kč –15 %
Jehněčí pršut cca 250g
Externí sklad expedice do 3-5 dnů
Kód: SIKO-434
Původně: 260 Kč  (–15 %)
222 Kč / ks
(193 Kč bez DPH)
Detail
jamon serrano 500g
525 Kč –14 %
Jamon Serrano - krájený 500g
Externí sklad expedice do 3-5 dnů
Kód: SIKO-203
Původně: 525 Kč  (–14 %)
449 Kč / ks
(390 Kč bez DPH)
Detail
PravaKlobasa 10 2020 7
260 Kč –15 %
Hovězí pršut
Externí sklad expedice do 3-5 dnů
Kód: SIKO-432
Původně: 260 Kč  (–15 %)
222 Kč / ks
(193 Kč bez DPH)
Detail
dančí pršut
260 Kč –15 %
Dančí pršut cca 250g
Externí sklad expedice do 3-5 dnů
Kód: SIKO-433
Původně: 260 Kč  (–15 %)
222 Kč / ks
(193 Kč bez DPH)
Detail
6 položek celkem
dančí pršut
260 Kč –15 %
Dančí pršut cca 250g
Externí sklad expedice do 3-5 dnů
193 Kč bez DPH
222 Kč / ks
Kód: SIKO-433
PravaKlobasa 10 2020 7
260 Kč –15 %
Hovězí pršut
Externí sklad expedice do 3-5 dnů
193 Kč bez DPH
222 Kč / ks
Kód: SIKO-432
jamon serrano 500g
525 Kč –14 %
Jamon Serrano - krájený 500g
Externí sklad expedice do 3-5 dnů
390 Kč bez DPH
449 Kč / ks
Kód: SIKO-203
PravaKlobasa 10 2020 8
260 Kč –15 %
Jehněčí pršut cca 250g
Externí sklad expedice do 3-5 dnů
193 Kč bez DPH
222 Kč / ks
Kód: SIKO-434
upice veprovy prsut
221 Kč –14 %
164 Kč bez DPH
189 Kč / ks
Kód: SIKO-435
PravaKlobasa 10 2020 6
163 Kč –15 %
Uherský bok sušený cca 250g
Externí sklad expedice do 3-5 dnů
121 Kč bez DPH
139 Kč / ks
Kód: SIKO-436

Co z toho máme? Jamon Serrano, Prosciutto di Parma / Parmská šunka, Jambon Sec / Bayonne a Presunto. Máme skoro vše :)

A jaký je mezi tím vším rozdíl? Možná vás překvapí, že ve skutečnosti jediným významným rozdílem je zeměpisný původ. Jinými slovy, ten velký rozdíl je, že:

Jamon Serrano je ze Španělska III Prosciutto di Parma, nebo parmská šunka je z Itálie III Jambon Sec nebo Bayonne je z Francie III a u náš pršut nebo šunka

Všechny tyto čtyři druhy jsou sušené, to znamená, že jsou zavěšeny a suší se po dobu měsíců. K výrobě se také používá sůl, která napomáhá k sušení masa.

Ve skutečnosti, etymologie dokazuje, že slovo "prosciutto" pochází z latinského pro, což znamená "před" a exsuctus znamená "vysát vlhkost". Portugalské slovo "presunto" má přesně stejnou etymologii. Španělské slovo "serrano" může být podobně interpretováno, "serrano", který lze přeložit jako "de la Sierra" neboli "z hor", s odkazem na hory odkud šunka pochází a kde bylo při výrobě použito tradičních metod, to znamená sušena na studeném horském „vánku“. "Sec", jak jste si mohli tipnout , znamená ve francouzštině "suchý".

Stačí si jen vybrat.