Pršut

Co z toho máme? Jamon Serrano, Prosciutto di Parma / Parmská šunka, Jambon Sec / Bayonne a Presunto. Máme skoro vše :)

A jaký je mezi tím vším rozdíl? Možná vás překvapí, že ve skutečnosti jediným významným rozdílem je zeměpisný původ. Jinými slovy, ten velký rozdíl je, že:

Jamon Serrano je ze Španělska III Prosciutto di Parma, nebo parmská šunka je z Itálie III Jambon Sec nebo Bayonne je z Francie III a u náš pršut nebo šunka

Všechny tyto čtyři druhy jsou sušené, to znamená, že jsou zavěšeny a suší se po dobu měsíců. K výrobě se také používá sůl, která napomáhá k sušení masa.

Ve skutečnosti, etymologie dokazuje, že slovo "prosciutto" pochází z latinského pro, což znamená "před" a exsuctus znamená "vysát vlhkost". Portugalské slovo "presunto" má přesně stejnou etymologii. Španělské slovo "serrano" může být podobně interpretováno, "serrano", který lze přeložit jako "de la Sierra" neboli "z hor", s odkazem na hory odkud šunka pochází a kde bylo při výrobě použito tradičních metod, to znamená sušena na studeném horském „vánku“. "Sec", jak jste si mohli tipnout , znamená ve francouzštině "suchý".

Stačí si jen vybrat. Nenašli jste to pravé? Navštivte salámy rostlinného původu.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení