Pršut

Co z toho máme? Jamon Serrano, Prosciutto di Parma / Parmská šunka, Jambon Sec / Bayonne a Presunto. Máme skoro vše :)

A jaký je mezi tím vším rozdíl? Možná vás překvapí, že ve skutečnosti jediným významným rozdílem je zeměpisný původ. Jinými slovy, ten velký rozdíl je, že:

Jamon Serrano je ze Španělska III Prosciutto di Parma, nebo parmská šunka je z Itálie III Jambon Sec nebo Bayonne je z Francie III a u náš pršut nebo šunka

Všechny tyto čtyři druhy jsou sušené, to znamená, že jsou zavěšeny a suší se po dobu měsíců. K výrobě se také používá sůl, která napomáhá k sušení masa.

Ve skutečnosti, etymologie dokazuje, že slovo "prosciutto" pochází z latinského pro, což znamená "před" a exsuctus znamená "vysát vlhkost". Portugalské slovo "presunto" má přesně stejnou etymologii. Španělské slovo "serrano" může být podobně interpretováno, "serrano", který lze přeložit jako "de la Sierra" neboli "z hor", s odkazem na hory odkud šunka pochází a kde bylo při výrobě použito tradičních metod, to znamená sušena na studeném horském „vánku“. "Sec", jak jste si mohli tipnout , znamená ve francouzštině "suchý".

Stačí si jen vybrat. Nenašli jste to pravé? Navštivte salámy rostlinného původu.