Pampeliška lékařská

pampeliška

 

Pampeliška lékařská (taraxacum officinale)
Sbíraná část:kořen. list, květ
 

Účinně napomáhá při:

zhoršené činnosti zažívacího ústrojí, jater, žlučníku, slinivky a ledvin Působí proti nadýmání, křečím, poruchám trávení. Snižuje hladinu cukru a tuků v krvi.

Je velmi účinná při kožních onemocněních, čistí krev. Snižuje otoky. Podporuje očistu žlučníku, jater a ledvin. Podporuje hubnutí. Snižuje překyselení organismu.

 Obsahuje přírodní inulin. Inulin má pro organismus probiotický efekt – podporuje přirozenou bakteriální mikroflóru ve střevě.

Hořčiny, které obsahuje, přechází do mateřského mléka, takže dítě by jej mohlo začít odmítat.

Obecný popis:

Pampeliška je vytrvalá plevelná bylina vysoká 5–40 cm, s houževnatým zásobním kořenem. Listy tvoří přízemní růžici. Květenství vyrůstají z listové růžice na dutých stvolech a tvoří je zářivě žluté květní úbory. Květní úbory jsou tvořeny až z 200 jednotlivých jazykových květů.

Kvete od dubna do srpna, plodem jsou nažky s bílým padáčkovitým chmýřím, díky kterému se semena velmi snadno šíří větrem na velké vzdálenosti. Celá rostlina je prostoupená mléčnicemi, které při utržení roní bílou hořkou šťávu – latex, zanechávající po zaschnutí na kůži tmavé skvrny.

Používaná část:

Kořen, list,květ

Způsob použití:

Kořen a list se používá i ve formě bylinného čaje samostatně nebo ve směsi s dalšími bylinami. Květ i ostatní částise používá v gastronomii k přípravě nápojů, medu, likérů.

Najdete ve výrobku: bylinný čaj Artróza, Čistící, Játra, Klouby, Kůže, Nadýmání, Revma, Slinivka, Štíhlá linie, Odkyselení organismu, čajový koncentrát Překyselení