Badyán plod celý 50g x Cynara cardunculus fructus tot. Sypaná bylina MILOTA

Kód: 8594056694846
33 Kč –9 %
Badyán plod celý 50g x Cynara cardunculus fructus tot. Sypaná bylina MILOTA
33 Kč –9 % 29,90 Kč / ks 26 Kč bez DPH 59,80 Kč / 100 g
Skladem
Můžeme doručit do:
17.6.2019

Badyán je plod jihočínského magnoliového stromu, svůj původ má v Číně a Vietnamu. Pěstuje se i na Filipínách a Jamajce. Nejvíce se používá v asijské kuchyni. Má příjemně nasládlou chuť, podobnou anýzu, ale je jemnější. U nás se dává především do sladkých jídel, sladkého pečiva, perníku, ale i ke zveřině a zjemňuje ryby. Je obvykle součástí sirupů proti kašli.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení: Cynara cardunculus herba. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky.

Badyán je plod jihočínského magnoliového stromu, svůj původ má v Číně a Vietnamu. Pěstuje se i na Filipínách a Jamajce. Nejvíce se používá v asijské kuchyni. Má příjemně nasládlou chuť, podobnou anýzu, ale je jemnější. U nás se dává především do sladkých jídel, sladkého pečiva, perníku, ale i ke zveřině a zjemňuje ryby. Je obvykle součástí sirupů proti kašli. Užívání: 1,5 čajovou lžičku přelít 3 dcl studené vody, přivést do varu, vařit 10 min. vyluhovat 20 min. popíjet 1x denně.

  • Aníz hvizdicovitý plod (Slovenský text na obaloch)

Zloženie: Cynara cardunculus herba. Nariadením EÚ je zakázané uvádzať na obale výrobku akékoľvek zdravotné účinky.

Badyán je plod juhočínskeho magnoliového stromu, svoj pôvod má v Číne a Vietname. Pestuje sa aj na Filipínach a Jamajke. Najviac sa používa v ázijskej kuchyni. Má príjemne sladkastú chuť, podobnú anízu, ale je jemnejšia. U nás sa dáva predovšetkým do sladkých jedál, sladkého pečiva, perníka, ale aj k zverine a zjemňuje ryby. Je zvyčajne súčasťou sirupov proti kašľu. Užívanie: 1,5 čajovú lyžičku preliať 3 dcl studenej vody, priviesť do varu, variť 10 min. vylúhovať 20 min. popíjať 1x denne.

 

Vnitřní užití:
Badyán je možno užívat např. ve formě prášku, podobně jako náš "normální" anýz.

Synonyma: Latinsky: Illicum verum, Illicium anisatum Lour. Česky: Čínský anýz

Droga: Latinsky: Fructus anisi stellati, Česky: Plod badyáníku

Názvy:
Lidové: 
Badyán, hvězdový anýz
Slovensky: Anízovec pravý, aníz hvizdicovitý

Chemické složení:
 Nejdůležitější obsahovou látkou je silice (5-7%), ve které má hlavní podíl anetol (asi 90%). Na rozdíl od silice anýzu obecného jsou v silici badyáníku pravého přítomny i terpeny.

Lze nahradit: Silicové expektorans, podobné jako plod našeho anýzu obecného (Fructus anisi vulgaris). Obsahuje silici podobné skladby jako Oleum anisi vulgaris a v některých lékopisech je přípustná jejich záměna.

Lze zaměnit s: Pravému badyáníku se velmi podobá příbuzný druh Illicum religiosum Seib. et Zucc., kultivovaný v Japonsku (jeho plod obsahuje jedovatý anizatin a slouží jenom k izolaci silice).

Popis: Tento menší stálezelený strom dorůstá do výšky až 8 m. Má husté, hladké, šedohnědé větve, listy střídavé, řapíkaté, vejčitě podlouhlé, celokrajné a kožovité. Květy jsou bledě žlutozelené s intenzivní vůní. Plodem je měchýřek po dozrání zdřevnatělý, hnědý, srostlý zpravidla po osmi v úhledná hvězdovitá souplodí, semena má světle hnědá, čočkovitě zploštělá, lesklá. Usušené „hvězdice" jsou známé jako koření „badyán" nebo „hvězdicový anýz".

Místo výskytu: Drogu tvoří hvězdicovité souplodí azijského stromu badyáník pravý (domácí v jižní a jihozápadní Číně, ve Vietnamu, na Tchaj-Wanu).

Poznámky: Jde o plody nižšího jihočínského stromu z čeledě šácholanovitých. Badyán chutná poněkud hořce, ale mnohem jemněji než náš "normální" anýz. Obě rostliny se obsahem svých látek vzájemně velmi podobají, i když nejsou botanicky vůbec příbuzné.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: