Artyčok kardový nať 50g Cynara cardunculus herba cons. Sypaná bylina MILOTA

Kód: 8594056694839
30 Kč –10 %
Artyčok kardový nať 50g Cynara cardunculus herba cons.
30 Kč –10 % 26,90 Kč / ks 23,39 Kč bez DPH 53,80 Kč / 100 g
Skladem
Můžeme doručit do:
22.10.2019

Hlavní obsahovou látkou je hořčina cynarin, droga dále obsahuje flavonoidy, sliz, organické kyseliny, inulin, tanin, organické soli, vitamíny A a B, flavony a další účinné látky. List artyčoku lze kombinovat s řepíkem, jablečníkem, tymiánem, omanem, třezalkou, řebříčkem, meduňkou a dobromyslí. Vhodným lékem je i balzám a pro jemné působení pak homeopatické přípravky. Klasický bylinný čaj ovšem působí nejúčinněji.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení: Cynara cardunculus herba. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky.

Hlavní obsahovou látkou je hořčina cynarin, droga dále obsahuje flavonoidy, sliz, organické kyseliny, inulin, tanin, organické soli, vitamíny A a B, flavony a další účinné látky. List artyčoku lze kombinovat s řepíkem, jablečníkem, tymiánem, omanem, třezalkou, řebříčkem, meduňkou a dobromyslí. Vhodným lékem je i balzám a pro jemné působení pak homeopatické přípravky. Klasický bylinný čaj ovšem působí nejúčinněji. Užívání: 1,5 čajovou lžičku přelít 3 dcl studené vody, přivést do varu, vařit 10 min. vyluhovat 20 min. popíjet 2x denně.

  • Artičoka bodliaková vňať (Slovenský text na obaloch)

Zloženie: Cynara cardunculus herba. Nariadením EÚ je zakázané uvádzať na obale výrobku akékoľvek zdravotné účinky.

Hlavnou obsahovou látkou je horčina cynarin, droga ďalej obsahuje flavonoidy, sliz, organické kyseliny, inulín, tanín, organické soli, vitamíny A a B, flavóny a ďalšie účinné látky. List artičoky sa dá kombinovať s repíkom, Jablčníkom, tymianom, Ománom, ľubovníkom, rebríčkom, medovkou a pamajoránom. Vhodným liekom je aj balzam a pre jemné pôsobenie potom homeopatické prípravky. Klasický bylinný čaj však pôsobí najúčinnejšie. Užívanie: 1,5 čajovú lyžičku preliať 3 dcl studenej vody, priviesť do varu, variť 10 min. vylúhovať 20 min. popíjať 2x denne.

 

Vnitřní užití:
Aplikační formy: 
v čerstvém stavu (zelenina), šťáva, nálev, tinktura. List a kořen se užívají na výrobu léčebných přípravků (dražé, roztoky aj.). Drogy nebo výtažky z nich se kombinují s listy boldovníku, hovězí žlučí, vlaštovičníkem, aloí, rebarborou, fermenty aj. Jako vhodná forma slouží aperitivní likér Cynar, dovážený z Itálie a Chorvatska. Slovakofarma vyrábí tinkturu Cynarosan, což je patrně nejlepší léková forma. Z čajových forem je nejúčinnější dvouminutový odvar. Vhodným lékem je i odvar.
Průměrná terapeutická dávka drogy je 1-2 g, resp. lžička na šálek odvaru (5% odvar z listů, 10 minut povařit, potom ještě ev. 20 minut vyluhovat), který se pije 2-4x denně šálek před jídlem.
Též je možno aplikovat lihový výtažek.
Ve všech uvedených indikacích se může užívat i šťáva z čerstvých listů.
Může se používat i kořen sbíraný po odkvětu rostliny. Podává se i šťáva z celé rostliny smíchanou s bílým vínem v poměru 1:2 a mírně přislazená medem. Při této kůře se užívají 2 až 4 lžíce denně, vždy před jídlem.
Odvar ve víně se připravuje následovně: 80 g čerstvého kořene se zalije 1 litrem červeného nebo konzervovaného vína a nechá se krátce přejít varem. Po pomalém vychladnutí se uloží do chladna, ovšem ne do chladničky. Užívá se 3x denně jedna polévková lžíce po dobu 15 dní, pak se udělá 14 dní přestávka a opět se 15 dní užívá. Celá kůra trvá 30 dní.

Zevní užití: Při migréně a ekzémech se doporučují koupele rukou a nohou v odvaru z celé rostliny, a to obden, vždy večer, s trvání asi 5 minut.

Synonyma: Latinsky: Cynara scolymus L. Česky: artyčok zahradní, artyčok zeleninový

Droga: Latinsky: Folium cynarae, Radix cynarae, Folium cynarae cardunculi, Flos cardunculi, Flos cynarae, Herba cynarae Česky: list artyčoku

Názvy :
Slovensky : artičoka bodliaková, artičoka kardová, artičoka zeleninová, artičoka záhradná, karda
Německy : Artischocke e
Rusky : artišok ispanskij
Anglicky : Artichoke

Chemické složení:
 Hlavními účinnými látkami artičoku (a také příbuzných bodláků) jsou seskviterpenové laktony (mj. i cynaropikrin) a fenolkarbonové kyseliny - hořký derivát kyseliny dikofenylchinové (1,3-dikafeoylchinové) = cynarin (glykosidová hořčina). Mimo něho léčivé vlastnosti drogy ovlivňují flavonoidy, třísloviny, vysoký obsah vitamínů A a B, inulin, enzymy, sliz a organické kyseliny. Uvádí se i alkaloidy a flavonoid scolymosid.

Lze nahradit: Příbuznými rostlinami které lze užít jako farmaceutickou i kuchyňskou náhradu jsou bodláky (Cynara cardunculus L.), které mají sice vyšší vzrůst, ale menší úbory.

Lze zaměnit s: Velmi podobný artyčoku zeleninovému je artyčok kardový (Cynara cardunculus L.), ovšem je nápadně ostnatější.

Popis: Je to trvalá bylina podobná bodláku s 50-180 cm vysokou, přímou a plstnatou natí. Střídavé listy má velké, celistvé nebo peřovitě zářezové s kopinatými úkrojky, silně zoubkatými a krátce ostnatými. Úbory mají až 5 cm v průměru, jsou pokryté okrouhlými střechovitými zákrovy, na plevnatém lůžku mají fialové, modré nebo bílé rourkovité květy. Plody jsou nažky s chocholcem.

Místo výskytu: Rostlina je původní v Etiopii, dnes se pěstuje hlavně v Itálii a Rumunsku. Je to přesídlený druh a ojediněle se pěstuje jako zelenina v teplejších oblastech. Má hodně kulturních odrůd (bretoňský, laonský, benátský, pařížský aj.

Pěstování: V našich podmínkách se dají artyčoky i bodláky úspěšně pěstovat. Artyčoku se dobře daří i u nás v teplejších oblastech, ve kterých se pěstuje vinná réva, protože nesnáší mrazy pod -10 st.C. Z hlediska produkce drogy není na teplotu tak citlivý.

Doba sběru + sbíraná část: Farmaceuticky se ojediněle používají listy, sbírané v době kvetení rostliny (červenec-srpen). Ojediněle se uplatňuje i kořen. Květní úbor se užívá jako zelenina.

Zpracování + uchovávání: Listy se suší běžným způsobem (ve stínu nebo umělou teplotou do 35°C).

Vlastnosti drogy: Jedná se o drogu hořké chuti.

Poznámky: Masitá květní lůžka se užívají hlavně jako zelenina v kuchyni (dužnaté listy - stopky a vřetena uměle bělených listů bodláků). Dokonale očištěné artyčoky se připravují podobně jako květák, jindy jako polévková zelenina, případně se dusí nebo upravují jako salát s octem, citronem nebo s olejem. Je možno upravit i jejich natě nebo dužnaté listové stopky. Jedí se čerstvé nebo vařené s pikantními omáčkami.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: