Bio zeleninový vývar bez droždí 160g dóza Rapunzel

 
 

HMOTNOST: 160 g
ZEMĚ PŮVODU: Německo

Můžeme doručit do: 21.9.2017
Dostupnost Skladem
Cena 70,43 Kč / ks bez DPH
81 Kč / ks    
Kód produktu 2044
Výrobce Rapunzel
Kategorie Bujony. octy, ochucovadla
 
 

Tento zeleninový vývar v prášku neobsahuje výtažek z droždí pro zvýraznění chuti. Výraznou chuť mu dodává vysoký podíl několika druhů zeleniny a koření. Od konvenčních výrobků se neliší pouze tím, že všechny složky kromě soli pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství, ale také tím, že obsahuje mořskou sůl místo běžné kuchyňské soli, ochucen je pouze zeleninou a bylinkami a neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, bílkovinný hydrolyzát, lepek, mléko, laktózu ani cholesterol. 1 vrchovatá lžíce stačí na příprvu 1 litru polévky.

 

Co to je výtažek z droždí: Kvasnicový extrakt (výtažek z droždí), sójový, bílkovinný extrakt (ale i sójová omáčka) apod. mají společné to, že obsahují volné aminokyseliny (jejich soli), mimo jiné i glatamáty. Co to znamená: Bílkoviny (v mase, ale i např. v sóji atd.) se skládají z aminokyselin. Jsou to vlastně dlouhé provázky navzájem navázaných aminokyselin. Když sníme jakoukoli potravinu obsahující bílkoviny (např. maso), tak se v žaludku začne bílkovina štěpit na jednotlivé aminokyseliny. Tyto volné aminokyseliny se dostávají do krve a využívají či odbourávají. Jednou z těchto aminokyselin je i kyselina glutamová, která je v těle velmi užitečná. Potud je všechno v pořádku. Když vezmeme sóju a necháme ji určitým způsobem zfermentovat, přítomné bílkoviny se v ní rozštěpí a děje se prakticky totéž, co v našem žaludku. Výsledkem je velmi příjemná chuť, pro kterou sójovou omáčku používáme. Aminokyseliny z ní se pak opět dostávají do krve a zpracovávají. Posledním příkladem je pak izolace čistého glutamátu - bílkovina je rozštěpena a je z ní izolován přímo glutamát, který je pak přidán do potraviny a označen na etiketě kódem E 621. Nyní je otázka, co na to naše tělo. Zdá se, že někteří lidé jsou velmi citliví na glutamát sodný, zvláště ve větším množství na lačno (syndrom čínské restaurace). Někteří lidé jsou citliví i na bílkovinné hydrolyzáty, ale dokonce i na sójovou omáčku (tu co neobsahuje přidané E 621) a na potraviny, přirozeně obsahující vyšší množství volného glutamanu (např. parmezán). Ti se samozřejmě musí vyhýbat veškerým potravinám s hydrolyzovanou bílkovinou. My ostatní se můžeme rozhodnout, co nám ještě připadá přirozené, a co už jíst nechceme :-).


Chcete-li vědět, jaké nežádoucí účinky mohou způsobovat glutamany, podívejte se do knížky Víme, co jíme aneb Průvodce "Éčky" v potravinách, kterou si můžete na těchto stránkách stáhnout ve formátu pdf nebo objednat.


HMOTNOST: 160 g
ZEMĚ PŮVODU: Německo
SLOŽENÍ: mořská sůl, mletá natural rýže*, mrkev*, celer*, pórek*, cibule*, panenský slunečnicový olej*, rajčata*, petržel*, libeček*, muškátový květ*, kurkuma*, celerová nať*, pažitka*, bobkový list*. Všechny složky označené hvězdičkou pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství.
POUŽITÍ: Nejen na přípravu čirého vývaru, ale také jako základ široké škály polévek, k dochucení omáček a zeleninových pokrmů. Dokonce lze použít i do marinády na maso a k dochucení bylinkové rýže. Ze 160-ti gramů získáme 8 litrů vývaru.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 720 kJ/171 kcal
Tuky 3 g
z toho nasycené mastné kyseliny 0,5 g
Sacharidy 26 g
z toho cukry 5 g
Bílkoviny 5 g
Sůl 48 g
Hmotnost 0.4 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.