BIO datle Puritas® 1000g sáček

Kód: 8596347001364
190 Kč –13 %
BIO Datle
190 Kč –13 % 165 Kč / ks 143,48 Kč bez DPH 16,50 Kč / 100 g
Momentálně vyprodané
Můžeme doručit do:
14.12.2018
Položka byla vyprodána…

Bio datle bez přidaného cukru a SO2. Ručně vypeckované datle plné sladké šťávy. Chuť, kterou musíte vyzkoušet.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Datle v biokvalitě. Velké krásné a čisté datle. Ručně vypeckováno.

Lahodná svěží chuť, nezapomenutelný chuťový zážitek. 

Datle jsou bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo. Pečují o svěžest a soustředěnost a startují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách. Jsou ideálním zdrojem doplnění energie, důležitých minerálů a některých vitamínů při dlouhých bězích nebo turistických túrách.

Datle – vliv na zdraví člověka
  • Datle jsou pro své složení výborné pro doplnění energie při fyzických aktivitách, delších výletech cestách. Cukry v něm obsažené dodají potřebnou glukózu, bílkoviny vyrovnají ztráty aminokyselin, malé množství tuku nám určitě na váze nepřidá zajistí déletrvající přísun energie.
  • Datle jsou výborným zdrojem draslíku, důležitého při udržování rovnováhy elektrolytů v buňkách šíření nervových vzruchů. Sušené plody navíc obsahují železo napomáhající při přenosu kyslíku v krvi.
  • Turci připravují z čerstvých datlí nápoj, který velice prospívá při křečích v žaludku. Čerstvé datle jsou prostředek, jenž utišuje dráždivost a pomáhá při respiračních onemocněních. Nezralé plody datlí se používají při průjmech.
  • Datle jsou odedávna používány jako účinný uspávací prostředek – obsahují totiž nadprůměrně vysoké množství aminokyselin tryptofanu, který se v těle přeměňuje na spánkový hormon melatoninu. Lidoví léčitelé v nomádských zemích doporučují krátce před uložením ke spánku sníst pár sladkých datlí.
  • Datle jsou ideální svačinkou pro duševně pracující a studenty
  • Snižují krevní tlak
  • Vápníku, který obsahují, prospívá kostem a zubům
  • Pojídání datlí prospívá i naší kůži a vlasům
  • Datle sice nedávají křídla, ale povzbuzují při poklesu výkonu a únavě a nevyčerpávají při tom zásoby vašeho jaterního glykogenu, tak jako káva či nápoje obsahující tein či kofein
  • Podle výzkumu izraelského profesora Michaela Avirama z Rambam Medical Center při Izraelském technologickém institutu (Technion) v Haifě datle, i přes svou velkou sladkost, nezvyšují hladinu cukru v krvi a pomáhají chránit proti ucpávání tepen (ateroskleróza). Výsledky Aviramova výzkumu mají být v roce 2009/2010 publikovány v americkém vědeckém časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Datle se konzumují převážně vysušené, což zlepšuje jejich trvanlivost, čehož bylo hojně dříve využíváno beduíny a karavanami křižujícími nehostinné pouště. V některých kulturách se současně věří, že datle mají afrodiziakální účinky. Zejména v arabských zemích jsou datle součástí každodenní kuchyně, podávají se zpravidla slisované do bochníku tzv. adšu a nebo se pečou na másle.

Datle pochází původně z oblasti Přední Asie, přesněji z oblasti Mezopotámie. Odtud se datlová palma vlivem člověka úspěšně rozšířila do rozsáhlých suchých a teplých oblastí, kde je hojně pěstována. Odhaduje se, že datle jsou člověkem pěstovány déle než 5 tisíc let a píše se o nich jak v Bibli, tak i v Koránu.

K čemu nám jsou datle dobré, kromě toho, že jsou dobré?
  • sušené datle jsou obzvlášť bohaté na draslík a vitaminy B1 a A (vitamin C téměř chybí)
  • sušené datle představují koncentrovanější zdroj niacinu, mědi, železa a hořčíku než datle čerstvé (100 g sušených datlí přispívá k výživě asi 1/8 doporučované denní dávky všech těchto látek)
  • čerstvé datle jsou lepším zdrojem vitamínu C (100 g čerstvých představuje téměř 1/3 doporučované denní dávky); čerstvé i sušené datle jsou výživné enormním obsahem cukru (25 – 55 %, 100 g čerstvých datlí obsahuje 107 kcal, sušených 277 kcal), rychle dodávají energii; užitečný zdroj rozpustné vlákniny, působí jako slabé projímadlo

 

Datle jako afrodisiakum pro muže i pro ženy

Datle jsou považovány za mírné afrodisiakum pro ženy i muže. Aktivují sekreci spermatu. Doporučují se k podpoře mužné síly, pro těžce pracující, pro těhotné a kojící ženy (podporuje tvorbu mléka). Je prý prokázáno, že redukují riziko vzniku srdečních chorob a rakoviny. Ovocný cukr dodává tělu rychlou energii a zároveň je to velmi lehce a rychle stravitelná část potravy s vysokým obsahem vláknin, vitamínů a minerálů (hlavně draslíku, železa, B vitamínů).

Použití datlí v kuchyni

V kuchyni se dají použít datle čerstvé i sušené. Suché datle se pojídají přímo nebo slouží k přípravě sladkých moučníků, pečiva a cukroví; datlový med (hustý sirup) možno ředit vodou a zkvašovat na datlové víno a spolu s alkoholem na datlový likér.

Datle jsou proti všemu a na všechno a navíc chutnají výtečně, když je můžete jíst v čerstvém stavu, ale chutnají i sušené či lisované…

Pokud dostanete chuť na datle a nebudete zrovna někde běhat či lozit, tak tady je pár receptů, jak si zpříjemnit den, doplnit energii a důležité minerály a vitamíny, nebo někomu udělat radost a nechat se pak pochválit za šikovnost :) …

Datlový pudink
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžíce strouhanky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 3 žloutky
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek datlí (vyloupaných a nasekaných nadrobno)
  • 1 sálek ořechů (nasekaných nadrobno)
  • 3 bílky (vyšlehané do sněhu)
  • šlehačka jemně oslazená
  • kandované třešně

Smíchejte mouku, strouhanku, prášek do pečiva a sůl. Našlehejte žloutky do husté pěny a přidejte cukr. Přidejte datle a ořechy. Dobře promíchejte. Přidejte bílek. Upečte v máslem vymazané formě 20x20x5 cm, která je ponořená do horké vody v troubě horké 175 – 180o C). Pečeme ve vodní lázni hodinu. Puding můžete jíst buď studený nebo teplý, ozdobený šlehačkou a třešněmi. Z dávky vytvoříte 6 porcí.

Vodní lázeň je tajemství pudinků, tak je jeden „rychlejší“ recept na datlový pudink bez vodní lázně

Datlový pudink
  • 2 vejce
  • 1 šálek cukru
  • 2 velké lžíce mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 šálek datlí (nakrájených a vyloupaných)
  • 1 šálek ořechů (usekaných nadrobno)
  • šlehačka a třešně na ozdobu.

Ušlehejte vajíčka a cukr. Přidejte mouku a prášek do pečiva, které jste před tím dobře promíchali. Přijdete datle a ořechy. Dobře promíchejte. Upečte pomalu v podlouhlé formě na 170 st. C asi 30 minut.
Po prochladnutí, ale může být teplý, naporcujte pudink na malé kousky, dejte na desertní talířky či do mističek a ozdobte šlehačkou a třešněmi.

Datlovo-pomerančové kuličky
  • 1 balíček vanilkových piškotů asi 200g, rozmačkaných
  • ¾ šálku nastrouhaného kokosu
  • ¼ šálku datlí (nasekaných nadrobno)
  • ¼ šálku ořechů (nasekaných nadrobno)
  • ¾ práškového cukru
  • ½ šálku zmražené pomerančové šťávy (nezředěný koncentrát) (dá se nahradit pomerančovou marmeládou nebo šťávou, ale pak snížit trošku dávku cukru)

Smíchejte rozmačkané piškoty s kokosem, mandlemi, ořechy a cukrem. Přidejte pomerančový koncentrát. Vytvořte kuličky tak 2 cm v průměru, obalte v práškovém cukru a dejte je zmrazit.

Mražený datlový salát
  • 1 konzerva (tak 250g) drobně nakrájeného ananasu (odcedit šťávu)
  • 1 balíček jemného plnotučného tvarohu, ale můžete dát i Lučinu
  • ¼ šálku ananasové šťávy
  • ½ šálku ořechů (usekaných nadrobno)
  • 2 šálky datlí
  • 2 šálky šlehačky nebo umělé šlehačky

Odceďte všechnu šťávu z ananasové konzervy. Schovejte si džus (budete potřebovat 1/4 šálku). Našlehejte tvaroh, aby byl jemný a pak přidejte ananasovou šťávu. Vyšlehejte znova. Přidejte ananas, ořechy a datle, pořádně zamíchejte. Vmíchejte opatrně šlehačku. Naplňte formu a zamrazte. Máte dezert tak pro 9 lidí, záleží kolik jste si předtím naložili v tréninku :).

Recepty napsala Věra Souradová, Carlsbad, USA a našel jsem je na Rodina

A jeden vypečený vánoční recept na konec:)

Datlové koláčky

Budete potřebovat:

na ozdobu šlehačku a marmeládu (druh a množství podle vlastní chuti). Na potření 20 ml mléka.

Těsto zadělejte z:

  • 3 hrnků hladké mouky
  • 2,5 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíc cukru krystal
  • 150 ml smetany na šlehání
  • 1 citronu
  • 1 vejce
  • 1 hrneku datlí
  • 150 ml mléka

A jdeme na to

Troubu předehřejeme na 200 °C. Datle vypeckujte a nasekejte.
Smíchejte 150 ml mléka, šlehačku a vejce. V druhé misce smíchejte cukr, mouku, datle, kypřící prášek a kůru citronu. Pak vmíchejte směs mléka a těsto zadělejte.
Hotové těsto rozmačkejte na plát tlustý asi 2 cm. Vykrajovátkem vypichujte koláčky, ty pak poskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Datlové koláčky pomažte mlékem, lehce pocukrujete a pečete 12 – 15 minut, až jsou zlatavě hnědé. Teplé koláčky ozdobte marmeládou a ušlehanou šlehačkou a podávejte ještě teplé.

Kromě výše uvedených receptů si datlemi můžete osladit spoustu dalších jídel, je to jen na vaší kreativitě. Datle se hodí k oslazení mnoha pokrmů – ovocných salátů, koláčů, pečiva – kousky datlí je možné vmíchat do müsli, tvarohu …

Země původu Alžír.

111bio-cz003

Zemědělská produkce mimo EU

Energie (100 g): 1304 kJ
Kalorie (100 g): 308 kcal
Bílkoviny (100 g): 2,5 g
Sacharidy (100 g): 68 g (z toho cukr 65 g)
Tuky (100 g): 0,7 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g)
Sůl (100 g): 0,02 g
Vláknina (100 g): 10 g
BIO: Ano
   
   

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
5
6x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
BIO Datle BIO Datle
5
RM Avatar autora | 8.4.2018
Rychlé dodání, kvalita O. K.
BIO Datle BIO Datle
5
LB Avatar autora | 26.2.2018
Zásilka byla doručena v pořádku. V nasáčkované směsi byly některé datle tvrdší, tomu se ale asi nelze ubránit ? Lubomír Beneš
BIO Datle BIO Datle
5
DW Avatar autora | 5.10.2017
velmi dobré, chutné, čerstvé, prostě nemá chybu - došlo včas, skvěle zabalené - doporučuji
BIO Datle BIO Datle
5
PM Avatar autora | 4.9.2017
Kvalita výborná, doporučuji